понедељак, 12. април 2010.

Пословник о раду Скупштине ПУЛС Србије

На основу члана 8 Статута Покрета удружених локалних самоуправа Србије- ПУЛС Србије, скупштина на седници одржаној 20.03.2010. Године, донела је:
ПОСЛОВНИК О РАДУ СКУПШТИНЕ
ОПШТЕ ОДРЕДБЕ
Члан 1
Овим пословником уређује се рад скупштине Пулс Србије.
Члан 2
Одредбе овог пословника примењују се на чланове скупштине и на сва друга лица која учествују у раду скупштине или присуствују седницама. За правилну примену одредаба пословника одговоран је председник или председавајући скупштине.
ПРИПРЕМА И САЗИВАЊЕ СЕДНИЦЕ
Члан 3
Седницу скупштине сазива председник скупштине и то: по сопственој иницијативи, на предлог Председништва, на предлог главног одбора или на предлог више од 1/3 Градских и општинских одбора.
Када је председник скупштине одсутан или спречен, седницу сазива заменик председника скупштине, који у том случају има сва овлашћења и обавезе председника скупштине.
Члан 4
Предлог дневног реда седнице скупштине утврђује председник скупштине у сарадњи са Председништвом и главним одбором.
Члан 5
Седница скупштине сазива се писменим путем. Уз позив за седницу доставља се предлог дневног реда и материјал ( образложени предлози, извештаји, записник са предходне седнице и др.). Позив за седницу скупштине мора се упутити члановима скупштине најкасније 7 дана пре дана одређеног за одржавање седнице.
Члан 6
У хитним случајевима седница се може заказати упућивањем позива најкасније 3 дана пред одржавање седнице.



ТОК И НАЧИН РАДА СЕДНИЦЕ
Члан 7
Седницом скупштине председава председник скупштине или његов заменик. По отварању седнице председник утврђује да ли седници присуствује довољан број чланова скупштине за рад и одлучивање, као и имена чланова скупштине који су оправдано или неоправдано одсутни. Скупштина може да ради и одлучује када је на седници присутно више од половине чланова.
Члан 8
Пре преласка на дневни ред усваја се записник са претходне седнице. Председник скупштине или члан скупштине могу на самој седници предложити да се на дневни ред стави одређено питање, ако то захтевају разлози хитности и целисходности. Дневни ред се усваја већином присутних чланова.
Члан 9
Скупштина одлучује само о питањима која су јој Статутом стављена у надлежност, као и другим општим актима и позитивним прописима.
Члан 10
Скупштина доноси одлуке већином гласова присутних чланова, након обављања расправе по тачкама дневног реда, и то јавним гласањем. Једино за доношење одлуке о измени Статута, потребна је већина од укупног броја чланова скупштине.
Члан 11
Седница скупштине може бити прекинута због дугог трајања, објективних околности, као и због тежег нарушавања реда на седници. Одлука о прекиду седнице доноси се већином гласова присутних чланова и иста мора бити настављена најкасније до 7 дана.
Члан 12
Председник има право и дужност да одржава ред на седници. За повреду реда, присутнима се могу изрећи следеће мере:
1. Опомена
2. Одузимање речи
3. Удаљење са седнице
Опомена се изриче због нарушавања реда, одузимање речи се изриче ако је опомена безуспешна, а удаљење са седнице ако лице не поступи по налогу председника који му је изрекао меру одузимања речи или ако на други начин грубо омета рад седнице. Уколико је председник изрекао неку од мера из предходног става, члан скупштине према коме је изречена мера може затражити од скупштине да се гласањем скупштина изјасни о оправданости те мере.

ЗАПИСНИЦИ СА СЕДНИЦЕ СКУПШТИНЕ

Члан 13
О току седнице скупштине води се записник. Записник води записничар који се одређује на почетку сваке седнице.
Члан 14
Записник о седници садржи:
1. Редни број седнице,
2. Место, дан, месец и годину одржавања седнице,
3. Час почетка и завршетка седнице,
4. Имена присутних чланова скупштине, других позваних лица као и имена одсутних чланова скупштине ,
5. Дискусије по тачкама дневног реда као и донете одлуке.
Члан 15
Све одлуке, закључке, мишљења и препоруке које доноси скупштина потписује председник скупштине односно заменик председника, ако је председавао скупштином.
ЗАВРШНЕ ОДРЕДБЕ
Члан 16
Овај пословник о раду скупштине ступа на снагу даном доношења.
Члан 17
Пословник о раду скупштине може бити измењен или допуњен на предлог председника скупштине или 1/3 присутних чланова скупштине.

Председник скупштине
______________________

Нема коментара:

Постави коментар